3D-laserscanning - meten tot in de kleinste details

Vraag nu een offerte aan.

3D-laserscanning van ASSET

3D laserscanning is een techniek die het mogelijk maakt om in een zeer kort tijdsbestek de omgeving tot in het kleinste detail en in drie dimensies vast te leggen. We maken hierbij gebruik van een laserscanner. Dit is een meettoestel dat met hoge snelheid reflectorloos metingen verricht. De lasertechniek is hetzelfde als die van de reflectorloze total station (waar we eveneens over beschikken) maar dan veel sneller en volledig automatisch.

Gezien wij al van bij de start van onze opmetingen gekozen hebben voor de beste meetapparatuur die de markt aanbiedt, hebben we opnieuw gekozen voor een scanner van het merk Leica (ScanStation P20). Deze scanner heeft een scansnelheid van 1.000.000 punten per seconde (!) en een bereik van ruim 120m. Het toestel garandeert een 3D punt nauwkeurigheid van 3 mm op 50 m afstand.

Laserscanners, en meer specifiek pulsescanners, worden vaak ingezet wanneer snelheid, een volledige opname of veiligheid van groot belang zijn. Een scanner biedt snelle en volledige metingen voor een ruim scala aan locaties zoals allerhande constructies, gebouwen, archeologische sites, monumentale objecten en dergelijke.

Scanners maken een momentopname met een zeer realistisch beeld van de werkelijkheid. Het apparaat verricht niet alleen metingen maar maakt tegelijkertijd ook 5 mega-pixel foto's om ieder meetpunt de juiste kleurwaarde te geven. Op deze manier ontstaat snel een goed beeld van het object in zijn omgeving en bekom je een schitterend 3D beeld.

Hoe werkt 3D-laserscanning? 

Het uitvoeren van een laserscan op terrein is vrij eenvoudig en kan snel worden afgerond, wat meteen een zeer grote troef is. Als resultaat van de scan bekomen we een point cloud of puntenwolk, die een exacte weergave is van de gescande omgeving.

Minstens even belangrijk is wat wij en onze klanten kunnen doen met het bekomen resultaat. Er zijn diverse mogelijkheden, afhankelijk van de wensen van onze klanten : dit kan gaan van traditionele 2D tekeningen (grondplannen, doorsneden, dwars- en lengteprofielen) tot volledige 3D modellen en fly-throughs. De puntenwolken kunnen ook rechtstreeks bezorgd worden aan onze opdrachtgevers via Leica TruView …

3D laserscanning
3D laserscanning
press to zoom
1/3

Wandel door de 3D-scan met TruView

Bij elke 3D-scan kan er bijkomende een Truview afgeleverd worden.

Via de TruView kan de klant zelf doorheen de 3D-scan “wandelen” (vergelijkbaar met Google Street View). Het grote voordeel is dat er niet meer ter plaatse moet gegaan worden om iets te controleren en bovendien kunnen er ook afmetingen en coördinaten uit deze Truview gehaald worden zodat er eenvoudige bijmetingen kunnen gedaan worden.

De TruView kan gewoon via een internetbrowser (Edge, Google Chrome, Firefox...) geraadpleegd worden.

Pulse 3D laserscanner Scanstation P20

Wij hebben resoluut gekozen voor een pulse 3D scanner, omwille van enkele essentiële voordelen ten opzichte van een ander type, nl. de fasescanner. Ten eerste omdat een pulse scanner heel nauwkeurige metingen kan uitvoeren, en dit zelfs op een afstand tot 120 meter. Dit in tegenstelling tot een goedkopere laserscanner. De kwaliteit van een meting wordt bovendien bepaald door de afstandnauwkeurigheid en hoeknauwkeurigheid van het instrument, en dit is net waar het door ons gekozen toestel in uitblinkt.

Toepassingen van 3D laserscanning

 • Opmeten in moeilijke meetomstandigheden : onze scanner kan ingezet worden in moeilijke (fabrieks)omstandigheden en dit binnen een temperatuurbereik van -20°C tot +50°C. Dankzij de snelheid van de scanning kan een eventuele stilstand van machines, .. beperkt worden tot een absoluut minimum. Indien nodig, dan kan het toestel zelfs vanop afstand bediend worden.

 • Architectuur en restauratiedossiers

 • Erfgoed en archeologie​

 • Forensisch / veiligheid

 • Civiel / landmeetkundig

 • Presentatie doeleinden

 • Facility Management

 • Volumemetingen

Voordelen van 3D laserscanning

 • Diverse toepassingsgebieden

 • Inzetbaar in extreme omstandigheden

 • Alles wordt opgemeten, dus je hoeft nooit terug te gaan.
  Interpretatiefouten zijn niet meer mogelijk.

 • Snelheid

 • Eenvoudig vastleggen van wijzigingen in bestaande constructies : de scangegevens leveren een uitstekende as-built situatie - tekenen is overbodig - met een hoog detailniveau.

 • Dankzij het ruime bereik en de mogelijkheid tot afstandsbediening loopt de opmeter of landmeter geen gevaar.

NEEM NU CONTACT MET ONS OP

laserscanner
laserscanner
press to zoom
laserscanner
laserscanner
press to zoom
3d laserscanner
3d laserscanner
press to zoom
3d scanner pier
3d scanner pier
press to zoom
3d scanner pier
3d scanner pier
press to zoom
laserscanner pier
laserscanner pier
press to zoom
1/2