top of page
  • Asset

Wanneer is er een oriënterend bodemonderzoek nodig?

Bijgewerkt op: 18 jul. 2022

Ben je de eigenaar van een mooi stuk grond dat je binnenkort gaat verkopen? Ben je de uitbater van een bedrijf of gelegenheid waarbij de kwaliteit van de grond van groot belang is? Of wil je simpelweg eens een oriënterend bodemonderzoek uit laten voeren door een team van erkende deskundigen? Wat de reden ook moge zijn, als het om grond in de regio Gent gaat waar ooit mogelijk bodemverontreinigende activiteiten op zijn uitgevoerd, dan ben je bij ASSET in goede handen. Als erkend bodemsaneringsdeskundige type 2 werken wij met zowel particulieren als bedrijven, openbare besturen, projectontwikkelaars, advocatenkantoren, etc…


Wat is een oriënterend bodemonderzoek precies?


Een oriënterend bodemonderzoek, ook wel afgekort tot OBO, is in principe precies zoals het klinkt, namelijk een onderzoek naar de toestand van een grond (bodem). Dat gaat dan niet enkel over de grond zelf, maar ook over het water dat zich in de grond bevindt. Jouw bodemsaneringsdeskundige neemt grond- en grondwaterstalen om die te analyseren en als er problematische bodemverontreiniging wordt aangetroffen, wordt er verder onderzoek gepleegd naar de oorzaak of oorzaken. Een oriënterend bodemonderzoek kan je aanvragen wanneer je wil, ongeacht het soort grond in kwestie, maar er zijn ook gevallen waarbij een onderzoek wettelijk verplicht is.


Wanneer is een oriënterend bodemonderzoek nodig?


Uit eigen beweging een oriënterend bodemonderzoek aanvragen kan heel wat voordelen opleveren, aangezien het een perfect inzicht geeft van de bodem waar je actief op bent. Zoals eerder geschreven, bestaan er echter ook verschillende situaties waarin een oriënterend bodemonderzoek verplicht is.

  • Een overdracht van risicogrond.

  • Een onteigening van risicogrond.

  • De sluiting van een bedrijf dat risico-activiteiten uitvoerde.

  • Een faillissement van een bedrijf dat risicovolle activiteiten uitvoerde.

  • Activiteiten waarvoor binnen een bepaalde periode voor de wet standaard een oriënterend bodemonderzoek moet worden uitgevoerd.


Overweeg je zelf om een oriënterend bodemonderzoek uit te laten voeren of wens je professioneel advies omtrent wettelijke verplichtingen wat betreft bodemonderzoek? Neem gerust en vrijblijvend contact op met ons en vergeet zeker niet om een gratis offerte aan te vragen!

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat is een asbestattest en vanaf wanneer is dit nodig?

Vanaf 23 november 2022 zal het bij wet verplicht zijn om een officieel asbestattest aan te vragen bij de verkoop van een huis in Vlaanderen, als het huis vóór 2001 gebouwd werd. Een dergelijk attest t

Comentarios


bottom of page