top of page
  • Asset

Wat is een asbestattest en vanaf wanneer is dit nodig?

Bijgewerkt op: 18 jul. 2022

Vanaf 23 november 2022 zal het bij wet verplicht zijn om een officieel asbestattest aan te vragen bij de verkoop van een huis in Vlaanderen, als het huis vóór 2001 gebouwd werd. Een dergelijk attest toont aan of er nog asbest aanwezig is in de woning en zo ja, waar, in welke staat, en hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden. Het asbestattest wordt opgemaakt door een door de Vlaamse overheid erkende asbestdeskundige. Daarom kan u altijd bij ASSET terecht voor een asbestattest in de regio van Gent.


Asbest in Vlaanderen


Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen. Gezien asbest verschillende goede eigenschappen heeft (brandbestendig, sterk, slijtvast, goedkoop…), werd het in veel bouwmaterialen gebruikt. Denk maar aan de gekende golfplaten en dakleien, maar asbest werd ook gebruikt in vensterbanken, leidingisolatie, pleisterwerk en nog verschillende andere toepassingen.


Vanaf 1998 werd de productie van asbest echter verboden, nadat bekend werd dat vrijgekomen asbestvezels enorm schadelijk zijn voor de gezondheid. Het inademen van deze vezels kan leiden tot longziektes en kanker. Vandaag de dag schat de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) dat er 2,5 miljoen Vlaamse woningen asbesthoudende toepassingen bevatten. Om de Vlaming bewust te maken van de aanwezigheid van asbest in woningen én om het beheer en de verwijdering ervan te verbeteren, wordt het asbestattest ingevoerd.


Het asbestattest


Bij een asbestattest worden alle asbesthoudende materialen in en buiten de woning in kaart gebracht. Hierin staat de uitspraak over de asbestveiligheid van de woning, maar ook advies over hoe je de asbesthoudende toepassingen kan beheren of verwijderen. Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van een gebouw of een deel van een gebouw in Vlaanderen met volgende eigenschappen:

  • Je bent eigenaar van het betreffende object

  • Het object is gebouwd voor 2001

  • Het oppervlak van het object bedraagt 20m² of meer

  • Het object is toegankelijk

Vanaf 2032 zal het voor iedere eigenaar van een gebouw of deel van een gebouw van vóór 2001 in Vlaanderen verplicht zijn om een asbestattest in bezit te hebben.


Neem voor meer informatie en een gratis offerte gerust contact op met ASSET. Onze experts staan klaar om je verder te helpen!

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wanneer is er een oriënterend bodemonderzoek nodig?

Ben je de eigenaar van een mooi stuk grond dat je binnenkort gaat verkopen? Ben je de uitbater van een bedrijf of gelegenheid waarbij de kwaliteit van de grond van groot belang is? Of wil je simpelweg

Comments


bottom of page